Noile reguli din Marea Britanie pentru Big Tech ar putea duce la amenzi usturatoare

Marea Britanie este o tara mult mai fixata pe companiile din industria tech decat Statele Unite ar putea fi vreodata, mai ales avand in vedere faptul ca economia SUA a ajuns in mare parte dependenta de aceste corproatii multinationale. Regatul Unit are, insa, o alta politica, iar avand in vedere faptul ca este una dintre cele mai dezvoltate tehnologic tari de pe mapamond si una dintre principalele in care activeaza aceste companii, amenzile ar putea afecta considerabil corporatiile din asa-numita “Big Tech”. Guvernul Marii Britanii si-a prezentat vineri planurile de a reglementa puterea marilor tehnologii, inclusiv avertismente privind amenzi uriase pentru cei care incalca regulile.

Companiile, inclusiv gigantii tehnologici din Silicon Valley, vor fi fortate sa respecte „regulile fair-play” menite sa le impiedice din a-si folosi dimensiunea si ubicuitatea pentru a exclude jucătorii mai mici sa intre si ss concureze pentru banii, timpul și atentia oamenilor. Cu alte cuvinte, sunt miscari pe care guvernul britanic le ia impotriva politicilor anticoncurentiale ale celor mai mari jucatori din industrie. Regulile includ impiedicarea companiilor sa preinstaleze propriile produse pe dispozitive si asigurarea faptului ca este usor pentru oameni sa schimbe  sistemele de operare mobile, masura care loveste in Google avand in vedere popularitatea Android. Regulile de incredere si transparenta vor cere, de asemenea, ca motoarele de cautare sa informeze companiile cu privire la modificarile algoritmilor care le-ar putea afecta.

„Clientul are intotdeauna dreptate, dar uneori nu au de ales”, a spus ministrul pentru Consum, Paul Scully, intr-o declarație. „Vom impiedica companiile din a-si folosi puterea in detrimentul clientilor, indiferent daca limitează optiunile cumparatorilor la anumite programe software de pe dispozitivele lor sau ingreuneaza oamenii in a decide cum sunt folosite datele lor.” O noua unitate de piete digitale, care se afla in cadrul autoritatii de reglementare a concurenței din tara, va avea puterea de a controla tehnologia marilor companii si va emite amenzi de pana la 10% din veniturile anuale globale. Pentru cele mai mari companii de tehnologie, amenzile s-ar putea extinde cu ușurinta la zeci de milioane de dolari — mai ales ca autoritatea de reglementare va avea puterea de a adauga 5% suplimentar la pedeapsa pentru fiecare zi in care este savarsita o infractiune.

Marea Britanie este departe de a fi singura care se straduieste sa se asigure ca cele mai mari nume ale tehnologiei nu abuzeaza de puterea lor intr-un mod in care dauneaza utilizatorilor. In ultimele două luni, Uniunea Europeana a convenit asupra unei legislatii revizuite privind reglementarea pietelor digitale si a platformelor de social media. Conversatii similare sunt in curs de desfasurare in SUA, dar UE are un istoric stabilit in urmarirea cazurilor antitrust impotriva unor mari cazuri tehnologice care au modelat conversatia despre reglementare la nivel global. Dupa iesirea Marii Britanii din UE in ianuarie 2020, tara a trebuit sa decida cum va reglementa de una singura tehnologia mare.

Mai intai si-a prezentat planurile de a crea un regulator dedicat pentru companiile din big tech in cursul anului 2019, anuntul de vineri detaliind ultimii pasi ai sai in ceea ce priveste reglementarea tehnologiei. Dar intrebarile despre cand DMU va castiga puterea de a distribui amenzile si cum va face acest lucru, raman deocamdată fara răspuns. Intr-un comunicat de presa, guvernul a spus pur și simplu ca va „introduce o legislatie pentru a pune Unitatea Pietelor Digitale pe o baza statutara in timp util”. Regulile includ, de asemenea, masuri pentru a se asigura ca editorii sunt platiti echitabil pentru continutul de stiri. In cazul litigiilor, DMU va avea competente sa intervina si sa dea verdictul final. Intr-un anunt separat de astazi, Autoritatea pentru Concurenta si Piete a publicat sfaturi privind codul de conduita pentru platforme si editori, elaborat impreună cu ofcom.