Apple este o companie controversata, ce a fost acuzata in nenumarate randuri de concurenta neloiala, de faptul ca si-ar promova aplicatiile pe AppStore in dauna unor dezvoltatori mult mai mici, iar compania americana se straduieste sa demonstreze exact contrariul in ultimul timp. Cu acest scop, dupa cum se poate intelege si din titlu, acestia au ajuns inclusiv sa angajeze economisti si analisti care sa demonstreze ca aplicatiile celor de la Apple nu sunt cele mai populare printre utilizatori atunci cand vorbim despre AppStore. Astfel, compania americana a ripostat, in cursul zilei de joi, impotriva argumentelor potrivit carora politicile sale de control asupra App Store pentru iPhone si iPad au afectat inovatia si concurenta, publicand un raport de la economistii pe care i-a angajat, care spuneau ca aplicațiile si serviciile gigantului tehnologic, cum ar fi Apple Maps, Apple Music si iMessage, nu sunt. la fel de populari ca si cele ale colegilor lor sau dezvoltatorilor independenti.
In SUA, de exemplu, aplicatia Apple Maps a reprezentat 36% din utilizare, iar iMessage a reprezentat mai puțin de jumatate. In ceea ce priveste domeniul de streaming, muzica si video, este mult mai scazut, la 21%, respectiv 3%. Raportul Analysis Group s-a bazat in mare parte pe datele colectate de Data.ai, cunoscuta anterior ca App Annie, desi reprezentantii Apple au indicat ca compania nu si-a contestat concluziile. „Pentru multe tari si tipuri de aplicații, aplicatia Apple reprezinta de la 20 pana la 30% din utilizarea totala a aplicatiei”, au scris autorii studiului de la Analysis Group, adaugand ca aplicatiile Apple sunt „eclipsate” in popularitate de aplicațiile terte in aproape fiecare tara. „Acest lucru reflecta faptul ca, in timp ce aplicatiile Apple sunt utilizate pe scara larga, aplicatiile de la terti sunt folosite mai frecvent.”
Apple a angajat economisti din Analysis Group pentru a publica rapoarte despre App Store de-a lungul anilor, inclusiv unul lansat in iulie 2020, chiar înainte de o audiere de la Capitol Hill privind industria tehnologica, care a susținut comisioanele sale de 15% pana la 30% pentru multe din aplicatii nu au fost anticoncurentiale. Asta in ciuda faptului ca o multime de dezvoltatori de aplicatie, si mari si mici, s-au plans de politicile de concurenta neloiala ale companiei americane, printre acestea numarandu-se inclusiv un gigant precum Spotify, care este rivalul Apple Music in domeniul de streaming in muzica (Spotify a devenit mai asociat cu Androidul din cauza faptului ca nu este atat de performant pe un iPhone). Sunt suficiente argumentele care sa sustina faptul ca politicile Apple sunt anticoncurentiale, aceste rapoarte publicate de catre compania americana nu fac altceva decat sa bata pe langa subiect, fara a oferi un motiv concret pentru care Apple, intr-adevar, nu ar fi genul de companie care sa aiba o astfel de politica. Din pacate, lucrurile stau cu totul altfel atunci cand vine vorba despre acest subiect.
Astfel, cercetarea recent publicata vine intr-un timp in care cei de la Apple se confrunta cu presiuni din partea legiuitorilor, autoritatilor de reglementare si concurentilor din intreaga lume cu privire la modul in care isi gestioneaza si controleaza iPhone-urile si iPad-urile, doua dintre cele mai importante produse ale sale care impreuna au reprezentat mai mult de jumatate din veniturile sale de 123.9 miliarde de dolari in timpul sezonului cumparaturilor de sarbatori anul trecut. In special faptul ca le-ar programa sa nu accepte atat de usor alte aplicatii decat cele proprii, sau cel putin asa sustin companiile care au aplicatii pe AppStore. Acuzatii pe care, pana in momentul de fata, Apple nu le-a putut nega intr-un mod suficient de competent.