O simulare a unui razboi nuclear confirma inevitabilul

De la momentul in care Statele Unite au folosit armele atomice impotriva Japoniei la Hiroshima si Nagasaki in cel de Al Doilea Razboi Mondial, omenirea a devenit constienta de existenta unui tip de armament prin care se pot castiga mai usor razboaie. Tehnologia a avansat considerabil, aceste arme atomice evoluand treptat in bombe si rachete nucleare ce prezinta posibilitatea de a evapora suprafete intregi de teritoriu odata detonate. Dupa ce puteri ca Rusia, China, Marea Britanie si Franta si-au asigurat propriul arsenal nuclear, au inceput si tari mai mici proiecte in acest sens. Israelul dispune de un arsenal nuclear destul de bine pus la punct in ciuda faptului ca nu este una dintre tarile carora le-a fost oficial acordata permisiunea de a detine acest tip de armament. Avand in vedere, insa, relatiile pe care le are Israelul cu Statele Unite, acest lucru este in mare parte trecut cu vederea de majoritatea planetei, cu exceptia tarilor arabe pe fondul rivalitatii neincentate, de secole, intre evrei si musulmani (alimentata mai ales de problema Palestinei). 

Dupa Israel, si state mai mici care si-au dorit sa devina puteri militare, precum Iranul sau Coreea de Nord, au inceput sa dezvolte arme nucleare. Pentru faptul ca sunt sub regimuri totalitare si ca nu au semnat tratate care sa le permita posesia acestor arme, cele doua tari au fost considerate o amenintare si le-au fost impuse o multime de sanctiuni pentru a descuraja o eventuala activitate nucleara continua din partea acestora. Evident ca nu a avut efectul scontat pentru nici una dintre aceste tari, in ciuda faptului ca aparent Kim Jong-un s-a angajat intr-o politica de demilitarizare dupa doua summit-uri cu Donald Trump. 

Posibilitatea unui razboi nuclear a fost vehiculata pentru mai mult timp, in special din cauza faptului ca Rusia si China si-au exprimat sprijinul pentru Iran si Coreea de Nord si, mai mult sau mai putin, le-au promis celor doua state protectie in cazul in care acestea sunt atacate militar de catre Statele Unite si NATO. Desigur, nu s-a intamplat niciodata, iar pentru binele umanitatii ar fi cazul sa nici nu se intample vreodata. Dupa criza rachetelor din Cuba, omenirea a fost cel mai aproape de un astfel de razboi dupa ce conflictul dintre SUA si Iran a devenit unul militar, pentru o scurta perioada de timp.

In orice caz, ideea principala este ca, in acelasi timp in care nimeni nu poate stii cu exactitate factorul care va cauza sfarsitul lumii, un scenariu destul de plauzibil in acest sens il reprezinta o eventuala declansare a unui razboi nuclear intre SUA si Rusia. Acestea sunt cele mai mari puteri ale lumii, iar in cazul in care divergentele dintre cele doua, aflate la un nivel destul de moderat in prezent, ar deveni suficient de adanci incat sa se ajungă la un astfel de conflict armat, toata populatia planetei ar avea de suferit de pe urma acestui conflict. Cu alte cuvinte, ar fi un lucru devastator. Pentru a demonstra acest fapt, un inginer a creat Nuclear War Simulator (NWS). Adica un simulator care te lasa sa-ti „creezi” propriul razboi nuclear. Simulatorul va fi gata abia anul viitor, insa pana atunci, primele rezultate au aratat o distrugere totala a planetei.