FaceApp, un potential instrument de contra-inteligenta rusesc, potrivit FBI

A trecut si acel hype cu FaceApp, aplicatia care iti modifica fata astfel incat sa-ti schimbi culoarea parului, sa pari mai batran, sa arati mai tanar sau alte modificari pe care aplicatia ti le permitea sa le faci fotografiilor tale pentru a parea altcumva decat cum esti in mod normal. Alte modificari printre care se numara chiar si o “schimbare de sex” (adica poate sa-ti modeleze chipul astfel incat sa arati ca o fata sau vice-versa). Desigur, aplicatia inca mai este folosita de multa lume, chiar daca in Romania i-a cam trecut vremea (si nu doar in Romania; in general, tarile mai mici tin mai putin la un trend decat tarile mai dezvoltate, insa totul este trecator atunci cand vorbim despre acest subiect). Spuneam acum cateva luni de zile ca FaceApp s-ar putea confrunta cu investigatii din partea FBI si FTC, intrucat Statele Unite ale Americii se concentreaza din ce in ce mai mult pe securitatea nationala. Lucru dovedit si atunci cand au interzis celor de la Huawei orice activitate in SUA (desi aceasta decizie venea si pe fondul unui razboi comercial cu China, marele rival al Statelor Unite in plan economic). 

In orice caz, atunci cand vine vorba despre datele cu caracter personal ale utilizatorilor, internetul nu este cel mai sigur domeniu pentru protectia acestora. Pe modelul Facebook, Google, Twitter, fiecare aplicatie in parte iti colecteaza datele pentru a le folosi in diverse scopuri. Scopuri care pot fi de la publicitare pana la unele mult mai grave. In cazul FaceApp, se spune ca nu-ti pastreaza datele cu caracter personal, ci ca iti pastreaza doar pozele. Doar ca fotografiile de pe smartphone au incluse anumite date in ele; ca de exemplu, locatia in care a fost facuta poza respectiva. Evident ca cei de la FaceApp au negat in repetate randuri ca ar pastra fotografiile utilizatorilor. “Cele mai multe imagini sunt sterse de pe serverele noastre in termen de 48 de ore de la data incărcării”, sustin cei de la FaceApp. “Acceptam cererile utilizatorilor de a elimina toate datele de pe serverele noastre. Echipa noastra de asistenta este in prezent supraincarcata, dar aceste solicitari au prioritate.”

Doar ca institutii americane precum FBI sau FTC au intrat in alerta in ceea ce priveste aceasta aplicatie, mai ales ca este una ruseasca. Iar Rusia este cel mai mare rival al Statelor Unite, inca din perioada in care era republica dominanta a Uniunii Sovietice in timpul Razboiului Rece. Directorul asistent al FBI, Jill Tyson, a declarat ca agentia investigheaza FaceApp pentru legaturile sale cu Rusia. 

“FBI considera ca orice aplicatie mobila sau produs similar dezvoltat in Rusia, precum FaceApp, prezinta o potentiala amenintare de contra-inteligenta, pe baza datelor pe care produsul le colecteaza, a confidențialitatii, a politicilor sale de utilizare si a mecanismelor legale de care dispune guvernul Rusiei, care permite accesul la datele utilizatorilor care se afla in interiorul granitelor Federatiei”, a precizat Tyson intr-o scrisoare adresata celor de la CNET.