Rezultatele aproape finale arata o cadere completa a PSD

E un lucru interesant, avand in vedere procentul cu care castigase PSD alegerile parlamentare din 2016, la un an dupa ce tragedia din Colectiv rasturnase acelasi guvern. Evident, tind sa cred ca nu s-a terminat toata povestea cu PSD inca si ca vom mai avea ocazia de a auzi din partea acestui partid, daca nu la guvernare, cel putin prezent in Parlament ca UDMR. Nu spun ca nu ar merita sa degradeze in acest fel. Insa nu inteleg un singur lucru: guvernarea Dragnea-Dancila a fost mai slaba chiar si decat guvernarea PNTCD in timpul coalitiei CDR cu Emil Constantinescu presedinte, Radu Vasile si Victor Ciorbea care s-au succedat la ocuparea fotoliului de prim-ministru. In orice caz, noul, sau de fapt vechiul, presedinte, este exact un Constantinescu in ipostaza in care fostul presedinte ar fi avut parte de un guvern al PDSR instalat la Palatul Victoria. Singura diferenta este faptul ca este german si ca are relatii internationale puternice, mai ales cu Germania si Statele Unite. In rest, Klaus Iohannis ca presedinte a fost mediocru, a beneficiat de faptul ca au existat oameni precum Ponta si Dancila pentru a putea accede in cea mai inalta functie a statului.

Insa procentul cu care a fost reales, dupa cum spune si Basescu, il face rege mai degraba decat presedinte. Adica, serios, a castigat alegerile cu un procent de 65%. Nici un presedinte in Europa nu a mai fost ales la un scor atat de strans de la Ion Iliescu incoace. Si nu, nu in Romania, ci in intreaga Europa‚Ķ civilizata. Excludem state precum Belarus in care alegerile sunt controlate. Desi pana si in Muntenegru, unde alegerile sunt suspectate de a fi trucate, candidatii partidului de guvernare castiga la limita pentru a demonstra, intr-un fel, ca exista vreo farama de democratie in statul respectiv. Normal ca nu e cazul, insa daca Muntenegru vrea sa adere la Uniunea Europeana, trebuie sa demonstreze acest lucru. In orice caz, a fost o mobilizare uriasa la vot de frica faptului ca PSD ar putea folosi aceleasi tactici pentru a o duce pe Viorica Dancila la Palatul Cotroceni. Scenariu care ar fi fost cat se poate de dezastruos pentru Romania. 

In concluzie, in urma alegerilor din 24 noiembrie, am ramas cu o harta care iti arata ca cei de la PSD a reusit sa se impuna in doar 5 judete din tara: Teleorman, Giurgiu, Olt, Mehedinti si Gorj. Aceste judete sunt cunoscute pentru a fi cele mai mari sustinatoare ale PSD de-a lungul timpului, insa s-au pierdut procentaje mari in judete precum Piatra Neamt, Constanta, Barlad, Vaslui, Suceava, unde PSD era foarte puternica la un moment dat. Concluzia e ca acest rezultat intareste legitimitatea lui Klaus Iohannis in fruntea statului si ii ofera presedintelui puterea de a mentine guvernul Orban in functie pana la viitoarele alegeri parlamentare in ciuda opozitiei celor de la PSD. Care ar putea avea parte de un scor mai mare sau mai mic la viitoarele alegeri, in functie de performanta sefului PNL la Palatul Victoria.