Sumele pe care politicienii le cheltuie pentru a-ti arata reclame politice pe Facebook

Facebook este o retea sociala care nu si-a ascuns politica de a afisa reclame politice, motivand-o prin simplul fapt ca, daca nu ar apela la aceasta tactica, oamenii care sunt la putere, care sunt aceoperiti de presa ar detine monopolul. Este un argument irelevant avand in vedere faptul ca publicitatea este unul dintre multele lucruri care nu se acorda gratuit, iar pentru a avea parte de o expunere mai mare, trebuie platita o suma mai mare. Si cine invarte sumele cele mai mari daca nu tot oamenii de la putere? Argumentul lui Zuckerberg pentru a pastra reclamele politice pe platforma retelei sociale este unul cat se poate de jalnic, pentru sfidarile evidente aduse in primul rand logicii. Macar cei de la Twitter au putut sa recunoasca faptul ca aceste reclame politice pot fi extrem de daunatoare din multe puncte de vedere si au luat decizia de a le interzice pe platforma lor. Desigur, cu mici exceptii legate de probleme de interes public, precum schimbarile climatice, insa daca continutul este prea politizat, acesta nu va mai putea fi postat. 

Din nou, reclamele pe Facebook sunt o metoda eficienta prin care un anumit tip de mesaj poate ajunge la mai multa lume. Chit ca sunt o multime de utilizatori care contesta aceste reclame, sunt ca cei care sunt scarbiti de toate dramele si cancanurile difuzate la televizor insa pastreaza ochii in ecran pentru mai multe ore fiindca n-au altceva mai bun de facut. Dupa care se plang ca, vezi doamne, sunt prea multe drame si cancanuri al televizoarele “silea di c***t”. 

Desigur, e o problema care ar trebui sa-i preocupe doar pe americani, pentru ca la ei sunt alegeri prezidentiale anul viitor si sunt rusi, chinezi, iranieni si nord-coreeni care de abia asteapta sa intervina in scrutinul pentru Casa Alba. Nu, ar fi o gandire total gresita.  Ideea priuncipala a articolului e legata de faptul ca si politicienii romani au inceput sa apeleze la aceleasi tactici de promovare. Pentru ca da, am avut doua tururi de algeri: cele europarlamentare din mai si cele prezidentiale din noiembrie. O sa am o satisfactie ascultandu-i plangandu-se de situatia tarii pe cei care nu au fost la urne, desi nu au fost alegeri atat de importante. In opinia mea, cele mai importante sunt cele parlamentare, iar acelea vor avea loc anul viitor daca nu se merge pe varianta anticipatelor dupa prezidentiale.

Politicienii romani s-au prins de faptul ca merge si aceasta schema de promovare si dintr-o data, s-a umplut Facebook-ul de reclame cu Dancila, Iohannis si Barna. PSD a cheltuit in jur de 688.000 de lei pentru 180 de reclame, PNL a platit 968.000 de lei pe 1.100 de reclame, USR (si PLUS) au platit in jur de 885.000 de lei pe 420 de reclame. Motivul pentru care ar trebui sa-ti pese despre acest subiect este unul extrem de simplu: manipularea si dezinformarea sunt la ele acasa pe rețelele sociale. Deci, toate informațiile pe care le vezi trebuie privite cu scepticism si verificate inainte de a-ti forma o parere personala.