Provocarile guvernului Orban, care promite sa repare dezastrul provocat de PSD

Zvonuri despre o eventuala rasturnare a guvernului Dancila au existat inca din august, de cand ALDE a iesit de la guvernare, insa PSD a reusit cumva sa se mentina la conducerea tarii pana in momentul de fata. Adica, de principiu, Viorica Dancila a mai rezistat doua luni la Palatul Victoria dupa ce Tariceanu si ai lui au abandonat barca PSD. Odata cu forta pe care o avea in vremurile in care era condus de Dragnea cu o mana de fier, PSD a pierdut si guvernarea dupa ce partidul s-a confruntat cu controvese majore in aceasta perioada de aproape 3 ani de cand a castigat alegerile parlamentare. Iar acum s-a repetat scenariul cand, cu putin timp inaintea noilor alegeri parlamentare, Ponta, pe atunci presedinte PSD, devenea premier dupa ce PDL a trecut in opozitie ca rezultat al constiturii unei noi majoritati parlamentare prin traseismul unor alesi democrat-liberali. 

Acum Ludovic Orban, presedintele PNL, a fost singurul lider de formatiune din opozitie care s-a pronuntat pentru ca partidul sau sa preia guvernarea. Toti ceilalti au evitat sa intre la putere din cauza faptului ca PSD e mai puternic in opozitie la guvernare, lucru pe care l-a demonstrat in repetate randuri (cel mai bun caz fiind Colectiv 2015, atunci cand a fost rasturnat Ponta, pentru ca PSD sa castige din nou alegerile parlamentare in anul imediat urmator ca urmare a controverselor guvernului tehnocrat condus de Ciolos). Cu 240 de voturi, Orban a fost oficial instalat in scaunul de prim-ministru, insa guvernul sau are o misiune mai dificila decat si-ar putea imagina liderul PNL. 

In primul rand, Orban a anuntat ca nu va guverna prin ordonante de urgenta, ci va lasa legile sa fie dezbatute in Parlament, ca semn al faptului ca va respecta singura autoritate in masura sa legifereze. Ceea ce ar fi o initiativa extrem de apreciabila daca guvernul sau nu ar fi unul minoritar. USR, ALDE, UDMR si PMP si-au acordat sprijinul pentru acest guvern doar pentru ca era o situatie in care Dancila trebuia inlocuita de urgenta din functie, toate aceste partide asteptand cu sufletul la gura alegeri anticipate. Plus ca sunt anumite proiecte care nu vor conveni acestor formatiuni. PSD si Pro Romania, care au avut oameni din interior care au votat guvernul in ciuda pozitiei conducerilor acestor formatiuni, se vor opune, cel mai probabil, fiecarui proiect al PNL in Parlament de acum incolo. 

In primul rand, exista problema salariilor si pensiilor. Dancila, inainte sa-si faca bagajele, a anuntat ca acestea vor fi marite. Asta in conditiile in care deficitul bugetar a urcat, dupa primele noua luni ale anului, la aproape 27 de miliarde de lei, deci la peste 2.6% din PIB-ul tarii. De asemenea, urgenta mai e si problema bugetului pe anul 2020, dar si abrogarea legilor justitiei emise de catre guvernul PSD prin ordonante de urgenta. Sunt probleme care trebuie rezolvate de un partid care nu a fost pregatit sa intre la guvernare. Deci rezultatele finale nu pot fi cine stie ce extraordinare.