Senatul solicita masuri pentru a preveni interventia Rusiei in alegerile din 2020

Un comitet al Senatului a solicitat autoritatilor, in cursul zilei de marti, noi proceduri pentru a proteja Statele Unite de eforturile de dezinformare provenite din strainatate. Sunt recomandari care vin in timp ce tara se pregateste pentru alegerile prezidentiale ce vor avea loc anul viitor. Intr-un raport de 85 de pagini, Comitetul de Informatii al Senatului a cerut o noua legislatie pentru a asigura transparenta publicitatii politice pe retelele de socializare si a solicitat o mai mare coordonare si un schimb de informatii intre companiile de social media si guvern. Evident, schimb de informatii in privinta continutului de stiri postat pe retelele sociale.

Grupul a invitat, de asemenea, administratia presedintelui Donald Trump sa creeze un grup de lucru pentru monitorizarea utilizarii de social media de catre tarile straine care “incearca sa se amestece” in democratia americana si sa dezvolte masuri pentru a descuraja astfel de interferente. Care au avut tendinta de a creste in numar de cand cu informatiile privind interventia Rusiei in alegerile din 2016 (si rolul pe care l-ar fi avut Putin in alegerea lui Trump). Si comisia a cerut o campanie de sensibilizare a publicului cu privire la aceste probleme.

Recomandarile comisiei Senatului acopera o investigatie de doi ani cu privire la aceasta interferenta ruseasca in campania prezidentiala din 2016. In 2017, s-a constatat ca operatorii rusi au exploatat platforme de socializare precum Facebook, Instagram si Twitter pentru a influenta americanii. Comitetul a stabilit ca Agentia de Cercetare a Internetului, o “ferma de trolli” din Rusia, care a intervenit in campania respectiva, cautand sa imbunatateasca sansele lui Trump de a fi ales in functie in dauna candidatei democrate Hillary Clinton, fosta secretara de stat in administratia Obama. Agentia de cercetare a Internetului a exploatat, de asemenea, alegerile pentru a semana discordie mai mare in societatea americana. Acei trolli rusi s-au implicat mai adanc in diverse probleme americane, precum conflictul rasial, imigratia si drepturile cetatentilor de a purta arme. Comitetul a constatat ca afro-americanii erau vizati mai mult decat oricare alt grup. Avand in vedere faptul ca exista o miscare din ce in ce mai mare cu nationalismul alb in SUA, nu e de mirare. 

Richard Burr, un republican din Carolina de Nord, care prezideaza comitetul, a declarat ca eforturile rusei continua si ar putea incuraja alte tari sa se implice in problemele interne ale SUA.

“Rusia desfasoara o campanie de razboi informational impotriva SUA, care nu a inceput si nici nu s-a incheiat cu alegerile din 2016. Scopul lor este mai larg: sa semene discordie sociala si sa erodeze increderea publicului in mecanismele guvernamentale”, a scris Burr într-un declarație care insoteste raportu comisieil. “In timp ce Rusia ar fi fost prima care a perfectionat tactica moderna de dezinformare prezentata in acest raport, alti adversari, inclusiv China, Coreea de Nord si Iran, urmeaza acest proces.”

In special Coreea de Nord si Iran. Guvernul lui Kim Jong-un a angajat hackeri pentru a ataca diverse institutii americane, fara succes, in ciuda faptului ca negociase cu Trump in doua summit-uri. Cat despre Iran, o multime de utilizatori din republica islamica au impersonat personalitati publice in spatiul american si au postat mesaje de propaganda pe Twitter.