Facebook va trebui sa acorde politiei britanice acces la conversatii criptate

Avand in vedere faptul ca este vorba despre Marea Britanie, nu ar trebui sa mire pe nimeni acest lucru. Adica vorbim despre prima tara in care s-a implementat la scara larga recunoasterea faciala si tocmai tara in care s-a reglementat, mai mult sau mai putin, utilizarea acesteia la scara larga. Cum? Prin faptul ca nu se impotriveste nimeni ca aceasta sa fie utilizata in scop de monitorizare a vietii de zi cu zi a cetatenilor pe strada. Evident, prin nimeni vreau sa spun nimeni in afara de cetateni si de diverse organizatii care au inceput un proces de clasa pe aceasta teama. Desigur, instanta nu le-a dat dreptate, spunand ca recunoasterea faciala nu incalca in vreun fel drepturile omului. Poftim. 

Trecand la subiectul pe care il abordez in titlu, Facebook si aplicatia sa de mesagerie,  WhatsApp, vor trebui sa ofere politiei britanice acces la mesajele criptate ale utilizatorilor ca prevedere a unui tratat cu Statele Unite, se spune intr-un raport al celor de la Bloomberg, publicat in cursul zilei de sambata. Raportul respectiv citeaza o sursa confidentiala, evident. Tratatul, care acopera si alte platforme de socializare din Statele Unite, ar necesita monitorizarea conversatiilor criptate pentru a investiga si preveni crime grave, precum terorismul si pedofilia, a spus Bloomberg in legatura cu aceasta initiativa a guvernului britanic. In cadrul tratatului, programat pentru a fi finalizat si semnat in cadrul lunii octombrie, SUA si Marea Britanie nu isi vor monitoriza cetatenii reciproc, iar informatiile obtinute de la inteligenta britanica nu pot fi utilizate de Statele Unite ca dovezi in cazurile in care se solicita pedeapsa cu moartea, a informat Bloomberg.

De o multime de vreme, oamenii legii din ambele tari au sustinut, in mod repetat, faptul ca criptarea end-to-end a mesajelor le ofera mai multa acoperire infractorilor. Politia spune ca „back doors” (sisteme create de NSA pentru a anula efectele criptarii unei conversatii) sau portalurile de acces secret ar trebui sa fie incorporate in astfel de sisteme, pentru ca gaborii, britanici sau americani, sa-si poata efectua investigatiile in pace. Cu toate acestea, criticii isi fac griji pentru abuzurile de supraveghere si spun ca astfel de usi din spate ar putea fi, de asemenea, descoperite de hackeri si utilizate intr-un mod daunator pentru profilele acestora. Ceea ce este o posibilitate destul de realista atunci cand ne gandim la amenintarea cu atacuri cibernetice, prezenta constant in domeniul online. 

In decembrie, Australia a adoptat o lege care obliga companiile tehnologice sa ajute agentiile de aplicare a legii sa acceseze mesajele criptate ale unor suspecti de crima. E prima lege din lume care solicita acest lucru mariilor companii din lumea tech intr-un mod atat de deschis, potrivit celor de la BBC. In America, avocatii care sunt pro-confidentialitate fac presiuni asupra guvernului sa nu anuleze o hotarare judecatoreasca secreta intr-un caz de criptare care implica Departamentul de Justitie al tarii, pe de o parte, si Facebook, pe de alta. Hotararea din 2018 mentioneaza faptul ca FBI nu a putut forta reteaua de socializare sa trimita apeluri telefonice criptate de pe Messenger sau alte aplicatii ale companiei.