Au scapat pe internet date despre aproape fiecare cetatean ecuadorian in parte

Imi aduc aminte atunci cand Julian Assange a fost arestat. Fondatorul Wikileaks publica poze cu un jurnalist ecuadorian tarat in afara ambasadei Ecuador la Londra de catre politia secreta a statului sud-american. Assange se afla el insusi in azil la ambasada londoneza a Ecuadorului, insa acest azil i-a fost revocat, a fost dat afara din ambasada si a ajuns pe mana autoritatilor londoneze, care examineaza cereri de extradare ale Statelor Unite si Suediei. Ambele il vor dintr-un motiv anume; SUA pentru datele confidentiale pe care acesta le-a publicat in legatura cu campania americana in timpul razboiului din Irak. Iar Suedia pentru ca Assange e suspectat ca ar fi violat o tanara in timpul unei conferinte a Wikileaks la Stockholm. In fine, mi-a atras atentia mai ales faptul ca a fost dat afara din ambasada pentru ca a aratat imagini cu un jurnalist ecuadorian capturat de agenti ai politiei secrete. Ceea ce m-a facut sa am dubii in privinta acelui regim. Si pe buna dreptate.

Acum, datele personale despre aproape fiecare cetatean al Ecuadorului au fost gasite expuse online. Nume, informatii financiare si date civile despre 17 milioane de persoane, inclusiv 6,7 milioane de copii, au fost gasite de compania de securitate vpnMentor. Cache-ul masiv de date a fost gasit pe un server cloud nesecurizat pe care aproape oricine s-ar putea uita. Accesul la server a fost restrictionat acum, datorita echipei de securitate de urgenta a calculatoarelor personale din Ecuador. Doar ca erau accesibile pe un site pe care oricine le putea accesa, nici macar nu aveau un domeniu “.onion” sa fie expuse pe deep web. Atunci as mai fi inteles, doar ca n-ar fi fost treaba atat de mediatizata cum e acum. Pentru ca deep web si dark web reprezinta subiecte taboo din cauza retelei de criminalitate online care isi face veacul pe acele meleaguri uitate de lume. Survolate din cand in cand doar de agenti ai FBI. Revenind totusi la datele respective.

„Incalcarea datelor implica o cantitate mare de informatii personale sensibile la nivel individual”, au scris Noam Rotem și Ran Locar, de la vpnMentor. Pe langa datele de identitate de baza, aceste fisierele expuse includ:

  • numere de identificare oficiale ale guvernului
  • numere de telefon
  • fise familiale
  • certificate de casatorie sau date despre starea civila
  • istoricul educatiei
  • CV-ul cu locurile de munca ale cetateanului

Adica o gramada de informatii care nu au fost extrase neaparat dintr-un singur loc, pentru ca sunt atat de multe modalitati pentru a tine evidenta cetatenilor incat nu poti sa spui ca iti poti sterge prezenta daca angajezi un hacker sa stearga fisierele respective din bazele de date guvernamentale. In memoria cache au fost incluse, de asemenea, unele inregistrari financiare care sa tina cont de soldurile conturilor clientilor unei mari banci ecuadoriene. Fisele fiscale, inclusiv numerele de identificare oficiale ale veniturilor pentru companii, au fost gasite intr-un alt dosar. Acum se cauta vinovatii pentru aceste scurgeri de date, desi cred ca o sa le ia destul de mult timp pana sa-i gaseasca pe cei responsabili.