Taximetristii s-au apucat de Uber, Yango si Bolt. Colapsul firmelor de taxi

De cand cu reglementarea oficiala a Uber si a serviciilor de ridesharing in general, s-a inregistrat o scadere din ce in ce mai mare a soferilor de taxi, care si-au abandonat companiile in dauna unuia dintre aceste servicii. Ceea ce este un lucru amuzant, avand in vedere reputatia taximetristilor ca tepari pe masinile lor. Aparatele nu le functioneaza, traseele pe care le stiu sunt prea lungi, iar cateodata cursa are un pret fix, care depinde de sofer in parte. Sau de dispozitia lui; daca e disperat dupa bani ca n-a avut nici o cursa pana atunci, pretul va fi putin mai accesibil. Daca i-a mers bine, asteapta-te sa-ti ceara 100 de lei pe un drum de la Drumul Taberei la Gara de Nord, de exemplu. Mai mult de 100 de lei nu poate. In fine, acum ca a fost reglementat, intr-un final, Uberul, din ce in ce mai multe masini de taxi raman abandonate in parcarile companiilor de taxi. Din ce in ce mai multi taximetristi isi abandoneaza posturile pentru a alege varianta alternativa. Cel mai amuzant lucru referitor la acest fapt este ca regulile sunt mai stricte atunci cand vorbim despre aceste aplicatii. Soferii trebuie sa se tina dupa hartile GPS si dupa aparatul aplicatiei, care contorizeaza pana si bacsisul. Doar ca plata e mai mare, deci intr-un fel trebuiau sa faca schimbarea asta de peisaj.

„Ne-au plecat oamenii la aplicatiile de ride-sharing”, se plang patronii. Pe de alta parte, companiile la care au migrat multi taximetristi duc si ele lipsa de soferi. Ca sa-i atraga, unii angajatori le doneaza masinile dupa primul an de parteneriat. Ceea ce nu e o mutare atat de inspirata precum ar vrea unii sa creada, insa s-ar putea ca sa fie atrasi cativa putin mai fraieri, ca restul vor salarii mai mari. Oricum, trebuie sa recunosc ca mi se par interesante tacticile incercate de catre aceste companii de taximetrie pentru a-si pastra clientii. 

In teorie, un sofer de taxi sau ride-sharing din București castiga in orice circumstanta aproximativ 1000 de euro. Substantial, insa, salariul ca sofer de Uber e putin mai mare, plus ca se face un bacsis mai bun, pentru ca romanii sunt genul de oameni care acorda bacsis mult mai usor soferilor de Uber decat taximetristilor. Jur ca in anumite conditii nici eu n-as reusi sa inteleg de ce, daca nu as fi cunoscut fenomenul putin mai bine. In fine. Fascinatia fata servicii de ridesharing ca Uber, Bolt sau Yango mai este cauzata si de programul flexibil, care le permite soferilor sa lucreze cam cand si cat vor, atat timp cat aduc profit companiei. Acesta fiind unul dintre factorii principali pentru migratia soferilor de la o companie la alta. Iar pentru ca nu se pot oferi mai multi bani, le sunt date mașinile pe care le conduc dupa incheiera unui an de contract. De curand, operatorii companiilor de ride-sharing au inceput sa apeleze la practici similare. Si sa aiba mai mult succes.