Mutare-surpriza. Huawei va scapa de Android in dauna altui sistem de operare

Ca rezultat al ordinului executiv emis de presedintele SUA, Donald Trump, Huawei nu mai are voie sa opereze pe teritoriu american sub nici o forma, iar companiile americane au interzis din a incheia afaceri cu gigantul chinez. Ceea ce inseamna ca cei de la Google, fiind una dintre companiile americane, a trebuit sa se conformeze cu ordinul emis de Trump, iar replica motorului de cautare a fost sa taie suportul pentru Android de pe viitoarele modele ale chinezilor. Iar pe telefoanele care au versiuni deja existente, utilizatorii nu vor putea sa utilizeze serviciile Google Play (inclusiv magazinul Google Play). Acest lucru inseamna, desigur, ca cei de la Huawei trebuie sa-si caute software in alta parte. 

O vreme, au existat rapoarte conform carora Huawei se pregateste sa-si dezvolte propriul sistem de operare, pentru a nu mai fii nevoita sa treaca printr-o situatie similara cu cea prin care a trecut in urma ordinului executiv al lui Trump. Insa, acum, aceste zvonuri par sa nu mai fie atat de relevante cu realitatea. Compania chinezeasca ar cauta alte solutii, ca dispozitivele sale sa poata adopta sisteme de operare deja existente.

Astfel, cele mai recente rapoarte sugereaza faptul ca cei de la Huawei ar fi inceput deja ss testeze sistemul AuroraOS pe anumite dintre dispozitivele sale. Iar daca totul functioneaza exact asa cum trebuie, noul sistem ar urma sa fie lansat pe telefoanele Huawei in octombrie, cel mai devreme.

Despre AuroraOS, sistemul de operare cu care ar urma sa lucreze Huawei

AuroraOS este un sistem de operare bazat pe Sailfish, care este dezvoltat de compania finlandeza Jolla. Aceasta este o companie care a incercat, in ultimul timp, sa dezvolte  alternative reale pentru cele mai populare sisteme de operare de pe piata. Desigur, ca orice alta companie al carei cel mai bun produs este o aplicatie de pluton, nici compania finlandeza nu a avut niciodata de cine stie ce succes, insa a ajuns la un nivel in care a reusit sa se mentina pe piata.

Sistemul de operare pe care Huawei ar urma sa-l implementeze pentru dispozitivele sale  este destul de folosit in Rusia, in special in cazul guvernului sau al companiilor detinute de stat. La inceputul lui 2019, una dintre cele mai mari companii guvernamentale din tara,  Rostelecom, a achizitionat 75% din platforma pe care Sailfish OS a fost dezvoltata. Astfel, au anuntat ca acesta ar urma sa fie rebrand-uit sub numele de Aurora OS, un sistem de operare care nu suporta aplicatiile Android.

Daca acesta va fi sistemul de operare potrivit pentru Huawei, asta ramane de vazut. Avand in vedere faptul ca Huawei provine din China, tara in care internetul este la fel de liber ca si cel din Rusia, are sens ca gigantul tech sa apeleze la un asemenea sistem de operare. Cu toate acestea, intrebarea este daca aceasta intelegere ar fi cea mai buna idee, avand in vedere vanzarile de care beneficieaza Huawei pe piata din Europa. In plus, va trebui sa vedem exact cat succes va avea noul sistem de operare.