Oficial, Apple a desfiintat iTunes

Este oficial, Apple a desfiintat iTunes. Iar acum ca iTunes este mort, traiasca Apple Music. Vorba englezilor cand isi schimba cate un monarh (desi nu si-au mai schimbat unul de aproape un secol). Revenind la subiect, acesta este modul in care Apple doreste sa-i vezi  decizia de a nu mai actualiza serviciul iTunes de 18 ani si de a canaliza toate atributiile sale catre cele trei servicii: Apple Music, Apple Podcast si Apple TV, in loc ca toate acestea sa fie atribuite unei singure aplicatii. Schimbarea a aparut in aceasta saptamana la evenimentul WWDC de la Titan Tech din San Jose, impreuna cu o mare de alte actualizari viitoare pentru iPhone (1000 dolari la Amazon), iPad (249 dolari la Walmart) si Mac, inclusiv iOS 13, iPadOS si MacOS Catalina. Toate aceste schimbari vor fi introduse in serviciile Apple incepand din toamna, ca o lege care este promulgata si are parte de cateva luni pana sa intre in vigoare. 

Cu toate acestea, despre aceasta miscare la nivelul serviciilor muzicale ale Apple subliniaza atenția reinnoita a companiei americane asupra serviciilor. Un lucru evident, din moment ce compania din Copertino a lansat primavara asta mai multe servicii: unul de TV streaming, unul de gaming streaming si propriul card de credit, pentru a incerca sa compenseze cumva scaderea vanzarilor inregistrata de iPhone. Apple si-a evaluat mult capacitatea de a crea experiente premium care mentin utilizatorii loiali investiti in ecosistemul marcii. Iar pentru o companie care s-a concentrat initial pe a dezvolta hardware, iTunes a fost unul dintre primele succese majore ale Apple in acest domeniu de servicii mobile. Oamenii care au cumparat muzică de la Apple aveau mai putine sanse sa se rataceasca. Prin sistemul unei aplicatii de muzica. Acum, pariul companiei este ca Apple Music va reusi cu succes sa ia locul iTunes din acest punct de vedere. Ar putea fi si o mutare pentru a reduce diferenta dintre Apple Music si Spotify, cea din urma dominand sever la capitolul abonati obtinuti ai unui serviciu de muzica.

Dar, daca esti utilizator de iPhone si ai beneficiat de acest serviciu, probabil ca cea mai mare intrebare a ta in momentul asta: “e ce se intampla cu muzica mea din iTunes acum?”. Nimic. Inchiderea iTunes ridica mari intrebari pentru cei care si-au construit adevarate colectii muzicale de-a lungul anilor. Ce trebuie sa faci pentru a menține “investitia” intacta? Ce se intampla daca utilizezi iTunes pentru Windows? Si ce se intampla cu iTunes Match?

In primul rand, iTunes va continua sa functioneze pana in toamna, cand apar noile sisteme de operare ale Apple, probabil atunci cand si tu o sa-ti faci un upgrade, daca ai iPhone. In al doilea rand, toata muzica pe care ai cumparat-o va fi transferata in Apple Music odata ce se termina cu iTunes, deci daca esti unul dintre acele persoane (pe care le vezi mai rar in peisaj) care chiar isi sustin artistii preferati [si compania care iti produce telefonul mobil] cumparandu-le single-urile, albumele, mixtape-urile, nu-ti face griji, investitia ta ramane la locul ei.