Smartglasses AR, la pretul de 500 de dolari

Ochelarii de soare AR, denumiti popular si smartglasses, nu au apucat inca sa fie un trend, insa acest lucru s-ar putea schimba curand. Probabil. In fine, ideea este ca, in ciuda faptului ca modele de dimensiuni mai mari, cum ar fi Blade Vuzix, sau chiar si mai mari si mai scumpe, cum ar fi Magic Leap, promiteau un oarecare succes pe piata, nu s-au bucurat de acesta. Desi pentru multi ar fi parut o idee care schimba tehnologia la 360 de grade. Cu toate acestea, perechea de smartglasses de la nReal, o pereche de dimensiunea unor ochelari de soare, care se pot conecta la un smartphone prin Bluetooth si sa redea realitatea AR intr-un fel mai cursiv, care vor fi lansati in cursul acestui an, ar putea schimba putin lucrurile in acest sens. nReal Light, pe care mai multe publicatii americane au avut ocazia sa-i testeze la inceputul acestui an, s-ar simti la fel ca si o versiune convingatoare a ceea ce ar putea oferi Magic Leap si HoloLens combinate. Ochelarii, care aveau propriul procesor hip-pack, se vor conecta prin USB-C cu o gama autorizata de telefoane alimentate de procesoare Snapdragon 855, de la Qualcomm. Black Shark 2, un smartphone special pentru gaming, este primul telefon mobil pe care vor functiona ochelarii nReal.

Insa, cel mai interesant aspect in legatura cu aceste modele este pretul. Astfel, nReal Light vor fi disponibili la 500 de dolari americani (2134 de lei, la noi). Cu toate ca nu ar fi prea usor sa-i achizitionezi din Romania. Probabil prin intermediul unor site-uri ca Amazon. Nu de alta, dar tara noastra e in urma si din punct de vedere al mentalitatii, si al tehnologiei. In fine. La 500 de dolari va fi disponibil modelul nReal Light “Consumer Kit”, care consta intr-o pereche plata de ochelari de soare AR care se conecteaza la calculatoare, laptopuri sau smartphone-uri prin USB-C. Astfel, un “Developer Kit”, care costa 1199 de dolari (5123 de lei), vine cu ochelarii nReal cu un singur controler 3DoF portabil (care poate sa puncteze si sa controleze lucrurile, dar nu are o miscare exacta a pieselor in spatiu, cum ar fi controlerul Magic Leap) si un pachet de procesare plug-in . Varianta “Developer Kit” va fi lansata in septembrie, in timp ce versiunea pentru consum va ajunge pe piata pana la sfarsitul anului.

Ochelarii nReal prezinta display-uri duale, ce arata imagini 3D stratificate in lumea reala si fac o treaba surprinzator de buna in acest sens. Cel putin daca iei in considerare dimensiunea lor. Cu toate ca le lipsesc cateva elemente-cheie, pe care le ofera HoloLens si Magic Leap: adica nu au o adevarata senzatie de adancime in camerele din fata, ceea ce inseamna ca abilitatea de a misca si folosi controlere mai avansate nu este inca posibila. Dar capacitatea acestor ochelari din punct de vedere 3D este un pas inainte in comparatie cu alte perechi de smartglasses, de dimensiuni mici si cu putere redusa. nReal Light sunt un alt dispozitiv conectabil prin USB-C, in strategia pe scara larga a Qualcomm pentru a dezvolta o multime de casti VR si AR, care sa functioneze cu telefoanele urmatoare.