Google iti urmareste achizitiile online

Recent, aflam lucruri din ce in ce mai interesante in legatura cu marile companii din domeniul tech. Ca si cum nu ar fi deajuns faptul ca iti monitorizeaza informatii precum cautarile sau locatia (chiar si atunci cand nu o ai activa), acum se pare ca cei de la Google mai pastreaza si o lista cu achizitiile tale in mediul online, datorita (sau din cauza) faptului ca e-mailurile de confirmare sunt trimise in contul tau de Gmail. Daca nu ai cont de Yahoo, desi sunt sigur ca si ei iti monitorizeaza tranzactiile din mediul online. Vreau sa spun ca, de cand cu dezvaluirile facute de Edward Snowden, intarite de scandalul Cambridge Analytica al Facebook, putem sa ne asteptam de la orice din partea acestor companii. Revenind la subiect, dupa cum au descoperit jurnalistii de la CNBC, utilizatorii Gmail pot face un click pentru a vedea o lista cu tranzactiile lor, care se intinde pe durata a cel putin cinci ani de comenzi.

“Doar dvs. puteți vedea achiziriile dvs.”, spune Google pe pagina. “Google va protejeaza confidentialitatea si securitatea.” Multumesc, Google, acum pot dormi linistit stiind ca am fost asigurat de faptul ca nu aveti acces asupra tranzactiilor si comenzilor pe care le-am efectuat de-a lungul timpului. Exact la fel cum ati spus si despre locatie, atunci cand aceasta este inchisa. In ciuda faptului ca Google schiteaza modul de stergere a tranzactiilor in trei pasi, a fost nevoie de putin mai mult decat atat atunci cand am incercat procesul. Astfel, pentru a sterge o tranzactie din istoric, poti face click pe link-ul de achizitii, care te va aduce in fata unei liste detaliate despre tot ce ai cumparat in tranzactia respectiva. Apoi, poti da click pe butonul “i” pentru informatii, apoi pe “de unde este asta?”

Google iti va spune daca achizitia a fost gasita in Gmail, dupa care poti da click pe “got it” sau pe “view email. Vei fi apoi condus la contul Gmail, e-mailul se va incarca si il poti sterge in intregime. Numai atunci tranzactia va disparea din istoricul achizitiilor. Google spune ca urmareste, de asemenea, achizitiile prin comenzi plasate utilizand servicii Google, cum ar fi Google Express si Google Play Store, precum si prin intermediul Asistentului Google.

Un purtator de cuvant al celor de la Google a declarat ca pagina este menita sa ajute oamenii sa-si vizualizeze si urmareasca cumparăturile, rezervarile si abonamentele. Ca nici una dintre acestea nu sunt de folos companiei in vreun fel. “Nu folosim nicio informatie din mesajele Gmail pentru a difuza anunturi, iar acestea includ incasarile si confirmarile de e-mail afisate pe pagina de Achizitie”, a adăugat purtatorul de cuvant intr-o declaratie, in cursul zilei de vineri.

Intr-o alta ordine de idei, motorul de cautare a facut pasi spre un impuls mai mare in cumparaturile online, reinnoind, in cursul acestei saptamani, hub-ul sau pentru a permite oamenilor sa cumpere direct de la Google in sine. Ulterior, in acest an, Google va permite, de asemenea, oamenilor sa cumpere produse vazute in videoclipurile de pe YouTube. Produse cum ar fi tutoriale de machiaj.