Facebook da in judecata compania sud-coreeana Rankwave

Facebook a declarat, in cursul zilei de vineri, ca i-a dat in judecata pe cei de la Rankwave, o companie din Coreea de Sud care analizeaza datele utilizatorilor social media in scopuri de marketing. “Facebook investighează practicile date de Rankwave in legatura cu serviciile de publicitate si de marketing”, a declarat Jessica Romero, directorul departamentului de aplicare al plangerilor si litigiilor al celor de la Facebook, intr-o postare pe blog. “Rankwave nu a reusit sa coopereze cu eforturile noastre de a verifica conformitatea cu politicile noastre, pe care le cerem tuturor dezvoltatorilor care folosesc platforma noastra”. Facebook afirma, in cadrul procesului, depus la Curtea Suprema din California, in San Mateo, ca Rankwave ar fi incalcat un contract cu reteaua sociala si legea din California care interzice acte de afaceri inechitabile, ilegale sau frauduloase. Din 2010, Rankwave a operat cel putin 30 de aplictții pe platforma Facebook. Compania sud-coreeana a folosit date legate de acele aplicatii pentru a crea si a vinde instrumente de publicitate si de marketing, ceea ce este impotriva regulilor Facebook.

In instanta, cei de la Rankwave au negat ca nu respecta politicile Facebook, insa rtțeaua sociala declară ca societatea nu a furnizat suficiente dovezi. Rankwave nu a raspuns imediat unei cereri de comentariu din partea celor de la CNET, care au vorbit pe tema acestui subiect. Procesul evidentiaza modul in care Facebook incearca sa arate publicului si dezvoltatorilor ca ia in serios politica sa cu viata privata, in urma unei serii de scandaluri pe aceasta tema. Anul trecut, s-a descoperit ca firma britanică de consultanta politica Cambridge Analytica a recoltat datele a pana la 87 de milioane de utilizatori Facebook fara consimtamantul acestora. Consumatorii si intreprinderile au folosit aplicatiile Rankwave. Aplicatiile trebuiau sa obtina permisiunea utilizatorului inainte de a putea accesa orice date de la Facebook.

Un magazin departament sud-coreean, o organizatie de turism si o echipa de baseball au folosit o aplicatie Rankwave pentru a analiza si a urmari informatiile de pe paginile de  Facebook ale utilizatorilor. O pagina Facebook este un profil public creat de companii, organizatii si personalitati publice.Compania a rulat, de asemenea, aplicatia “Rankwave”, un instrument care le permite utilizatorilor sa calculeze scorul “social media influencer”, bazat pe date despre numarul de persoane care au interactionat cu posturile din Facebook. Aplicatia respectiva nu mai este pe platforma Facebook din martie 2018. Facebook a inceput sa investigheze Rankwave in iunie 2018 si a descoperit ca compania nu se conforma politicii sale de platforma. Acest lucru se datoreaza faptului ca Rankwave ar fi folosit datele de pe paginile Facebook legate de aplicatiile sale pentru propriile “scopuri de afaceri”, cum ar fi furnizarea de “servicii de consultanta” agentilor de publicitate si comerciantilor.

“Pana in prezent, Rankwave nu a participat la ancheta noastra si incercam sa obtinem mai multe informatii de la ei pentru a determina daca a existat o utilizare necorespunzatoare a datelor acestor pagini”, a declarat un purtator de cuvant al Facebook intr-o declaratie. Reteaua sociala a incercat sa afle in acest an daca Rankwave folosea, de asemenea, informatii personale de la utilizatori pentru a oferi servicii de marketing si publicitate. Rankwave nu a reusit sa raspunda intrebarilor Facebook sau sa transmita informatii in legatura cu reteaua sociala solicitata, potrivit procesului.