Facebook continua sa te urmareasca chiar daca iti dezactivezi contul

Daca credeai ca a-ti dezactiva contul de Facebook impiedica reteaua sociala din a te urmari in mediul online, atunci te inseli. Compania te stocheaza in baza sa de date, si ramai acolo indiferent de faptul ca ai contul dezactivat pe platforma retelei sociale. Cel putin potrivit lui Alfred Ng de la publicatia CNET, care sustine ca intr-un editorial publicat recent faptul ca in ultimul an a incercat sa-si reduca prezenta pe Facebook in urma scandalului Cambridge Analytica. Jurnalistul si-a sters un cont pe care il avea de mai bine de 10 ani, inlocuindu-l cu unul fals, pe care sustine ca il foloseste din ce in ce mai putin posibil si ca a sters aplicatia de pe telefonul sau. Incepand din ianuarie, Ng a inceput sa-si dezactiveze contul fals de fiecare data dupa ce il folosea, in loc sa se deconecteze deoarece considera el ca asa reteaua sociala nu-i va mai lua urma, mentionand si faptul ca este in situatia in care nu se poate retrage de tot de pe Facebook din nevoia de a fi online pe platforma retelei de doua ori pe saptamana pentru un atelier. Dupa un monolog de aproape 200 de cuvinte despre motivele si actiunile sale, jurnalistul ajunge la concluzia ca acest efort a fost “o pierdere de timp”.

Astfel, chiar si atunci cand contul tau este dezactivat, reteaua sociala continua sa colecteze date in legatura cu activitatile tale online. Toate aceste date sunt trimise inapoi catre  Facebook si sunt legate de contul tau, in timp ce acesta se afla in aceasta stare de limita. E ca si cum nu ai schimba nimic, de fapt. Facebook declara ca elimina toate datele numai in cazul in care iti stergi contul definitiv. Dezactivarea nu este la fel de extrema, spune compania, iar reteaua sociala va continua sa-ti colecteze datele, pentru ca exista posibilitatea sa te razgandesti si sa vrei sa revii la profilul tau de Facebook din moment ce nu ti-ai sters contul definitiv. Este un fapt logic, si astfel Facebook se bazeaza pe acest lucru, asteaptandu-se ca utilizatorii cu conturi inactive sa se intoarca si continua sa le trimita reclame sau anunturi relevante pentru noile lor interese.

Pe site, cei de la Facebook explica acest lucru prin faptul ca dezactivarea este doar o jumatate de pas inspre a finaliza stergerea contului. Insa vorbeste prea putin despre aspecte mai importante; de exemplu, despre cum functioneaza colectarea datelor in perioada respectiva. In politica sa privind datele, Facebook sugereaza ca dezactivarea iti va oferi o confidentialitate mai sporita (sau cel putin ca o va gestiona), insa nu menționeaza daca inca va continua sa colecteze date in aceasta perioada. Desi, si lipsa de raspuns e suficient de sugestiva pentru a da impresia ca, intr-adevar, cei de la Facebook colecteaza date si de la utilizatorii care si-au dezactivat contul. Lucru confirmat de catre o multime de figuri din domeniul tech sau din legislatie, printre care si Gabriel Weinberg, directorul executiv al DuckDuckGo, un motor de cautare privat,sau Kathleen McGee, fostul procuror general al biroului pentru Internet din New York.