Assassin’s Creed Odyssey

Assassin’s Creed Odyssey este un joc video de actiune, de tip RPG, lansat in octombrie 2018, dezvoltat si publicat de catre compania canadiana Ubisoft. Este al unsprezecelea titlu al francizei, fiind succesorul jocului Assassin’s Creed Origins, din 2017. Cu o poveste ce se petrece in anul 431 î.Hr in Grecia Antica, jocul prezinta o istorie fictionala a razboiului peloponesiac dintre Atena si Sparta. Jucatorii controleaza un mercenar, masculin sau feminin, ce lupta de partea ambelor tabere in timp ce incearca sa-si salveze familia si sa descopere un cult malefic. Jocul a fost lansat international pentru Microsoft Windows, PlayStation 4, Xbox One si pentru Nintendo Switch (exclusiv în Japonia) pe 5 octombrie 2018. A fost laudat pentru sistemul open world, pentru grafica, modul de lupte, povestea si personajele, fiind, insa criticat pentru repetitivitate si microtranzactii.

Gameplay

Assassin’s Creed Odyssey pune un accent mai mare pe elementele RPG in comparatie cu  jocurile anterioare ale francizei. Jocul conține optiuni de dialog, misiuni ramificate si mai multe optiuni de ending. Jucatorul isi poate alege genul personajului principal, adoptand rolul lui Alexios sau al Kassandrei. Jocul are un sistem in care mercenarii urmaresc jucatorul in cazul in care acesta comite crime precum uciderea sau furtul.

Personajul principal al jocului, Alexios sau Kassandra, este un mercenar si un descendent ilegitim al regelui spartan Leonidas I. Persoajul principal mosteneste la inceputul jocului o sulita sparta, care este forjata intr-o sabie pentru a deveni o arma care sa-i confere jucatorului abilitati speciale in luptă. Jocul foloseste un sistem skill tree, ce permite jucătorului sa deblocheze noi abilitati odata cu acumularea punctelor de experienta. Cele trei abilitati sunt “hunter”, care imbunatateste atacurile de la distanta ale jucatorului, “warrior”, care pune accent pe lupta directa, corp la corp sau cu ajutorul sabiei, si “assasin”, care se concentreaza pe abilitatile de spion ale personajului. Acest sistem inlocuieste cel folosit in Origins, in care jucatorului i se ofereau o serie de abiliati pasive.

Receptia

Assassin’s Creed Odyssey a primit recenzii “in general favorabile” pe toate platformele, conform Metacritic. EGMNow a acordat jocului un scor de 8,5 din 10, mentionand faptul ca “Assassin’s Creed Odyssey este un joc pe masura numelui sau.” Prin concentrarea francizei in a crea un joc RPG de actiune, personajele, lupta, povestea si sfera de acțiune a Odyssey se afla peste orice joc a reusit franciza sa lanseze pana acum. Ar fi putut exista imbunatatiri, din punct de vedere al parcursului povestii sauin sistemul punctelor de experienta, insa jocul este, in general, este pur si simplu, epic”.

IGN a apreciat “lumea, mediul inconjurator si modul de joc” si a acordat jocului in recenzia sa un scor de 9.2 din 10, mentionand ca “Aventura jocului Assassin’s Creed Odyssey

prin Grecia antica este o experienta minunata, iar jocul este cel mai bun titlu pe care franciza l-a lansat vreodata”. GamesRadar + a dat-o 5 din 5 stele, laudând personajele, lumea si povestea plina de entuziasm, spunand ca “perfectionează tot ceea ce a reusit Origins si, imbogatind experienta cu moduri pe care nu credeai niciodata ca le vei vedea pe un joc Assassin’s Creed.”